Hulpdiensten zijn essentieel. Iedereen weet dat. En toch, vandaag de dag. Sla de krant maar open. Lees daar hoe wij tegenwoordig omgaan met onze hulpverleners. Van agressie tot slechte aanrijtijden. Van geen verantwoordelijkheden onder de Nederlanders om een EHBO diploma te halen tot het ontbreken van enige vorm van respect naar de politie. Weinig positiefs te melden. Maar hulpdiensten zijn essentieel. En er zijn daar veel positieve verhalen, voor wie wil luisteren. Het respect en begrip dat moeten we onszelf en onze kinderen bijbrengen. 112 daar red je levens mee. Of waren we dat vergeten?

Op woensdag morgen zijn alle kinderen vroeg op school de Kringloop in Arnhem. Ze kijken hun ogen uit naar de politieagenten die binnen in de school aanwezig zijn. En al het kattenkwaad is dan ver te zoeken. De stoere brandweerman maakt dat jongens weten wat ze later willen worden. De ambulance brengt echter voorzichtigheid naar boven. Kinderen weten dat als je daar in ligt het niet goed is. En gaan behoedzaam de ambulancebroeder tegemoet.

Het doel van de dag, is kinderen te leren dat een brandweer er niet alleen er is voor een brand. Maar ook om je uit een auto te halen als je een ongeluk hebt gehad. Dat de politie niet alleen er is om een boef te pakken of een boete uit te schrijven. Maar ook je begeleider is bij een ongeluk of overval. En hoe ziet een ambulance er van binnen uit. Wanneer mag je met een ambulance mee. En wat als er wel iets aan de hand is, maar er is nog geen 112 in de buurt. Wat dan? De bovenbouw kinderen krijgen een kijkje op EHBO. Via EHBO Arnhem leren de kinderen wat de EHBO voorzorgmaatregelen zijn, voordat je iemand hulp kan bieden. En wat je zelf kan doen, voordat 112 er is om de zorg van je over te nemen.

Jong geleerd is oud gedaan. Komt bij mij op. De kinderen genieten van alle informatie en stellen vragen waar je zelf niet op zou zijn gekomen. En leren zo dat we respect moeten hebben en houden voor onze hulpdiensten. Dat we ze nodig hebben. En dat ze zelf een verantwoordelijkheid hebben. Jijzelf en 112, daar red je levens mee.

Bron: Carlina Velzel
Secretaris OV BS de Kringloop Arnhem

 

Klik hier voor een filmverslag van RTV Arnhem. RTV Arnhem was bij de 112 dag aanwezig en hebben hier in het journaal aandacht aan besteed.

 

 

Terug naar de website van EHBO Arnhem